Versio 3.0.5

Merkityksellinen henkilökohtainen julkaisualusta

Aivan ensimmäiseksi...

Tervetuloa! WordPress on minulle hyvin tärkeä projekti. Jokainen kehittäjä ja avustaja antaa ainutkertaisen lisän lopputulokseen. Olemme kaikki yhdessä luomassa jotain kaunista, mihin osallistumisesta olen ylpeä. WordPressin kehittämiseen on mennyt tuhansia tunteja, ja olemme omistautuneet parantamaan sitä joka päivä. Kiitos, että sisällytit sen omaan maailmaasi.

— Matt Mullenweg

Asennus: Kuuluisa 5 minuutin asennus

 1. Pura tiedostot tyhjään kansioon ja siirrä kaikki palvelimelle.

 2. Avaa wp-admin/install.php selaimeesi. Se käy sinun kanssasi läpi wp-config.php-tiedoston luontiprosessin.

  1. Avaa wp-config-sample.php -tiedosto tekstieditorissa (esimerkiksi WordPad) ja täydennä tietokantayhteyden asetukset.

  2. Talleta tiedostoksi wp-config.php

  3. Siirrä kaikki tiedostot palvelimelle.

  4. Avaa /wp-admin/install.php selaimessa.

 3. Kun konfigurointitiedosto on luotu, asennusohjelman tulisi alustaa blogisi tarvitsemat taulut tietokantaan. Jos asennuksen aikana tapahtuu virhe, tarkista wp-config.php -tiedosto ja yritä uudelleen. Jos virhe toistuu, kirjoita tukifoorumille mahdollisimman yksityiskohtainen kuvaus ongelmasta.

 4. Muista ohjelman antama salasana, jos et asennuksen yhteydessä valinnut omaa salasanaa. Jos et asennuksen yhteydessä syöttänyt käyttäjätunnusta, tunnuksesi on admin

 5. Asennusohjelmasta siirryt kirjautumissivulle. Kirjaudu tunnukselle admin käyttämällä salasanaa, joka generoitiin asennuksen lopussa. Voit vaihtaa salasanan Käyttäjät-valikossa.

Päivitys

Automaattisen päivitystyökalun käyttö

Jos päivität versiosta 2.7 tai sitä uudemmasta, voit käyttää automaattista päivitystä:

 1. Avaa wp-admin/update-core.php selaimeesi ja seuraa ohjeita.

 2. Siinä kaikki!

Päivitys manuaalisesti

 1. Ennenkuin päivität mitään, varmista, että sinulla on varmuuskopio kaikista muokkaamistasi tiedostoista (esimerkiksi index.php).

 2. Poista vanhat WordPress-tiedosto. Talleta kuitenkin ne tiedostot, joita olet muokannut.

 3. Siirrä uuden version tiedostot palvelimelle.

 4. Avaa /wp-admin/upgrade.php selaimessa.

 5. Odotitko ehkä lisävaiheita? Tässä kaikki!

Mallien muutokset

Jos olet käyttänyt räätälöityjä mallitiedostoja, joudut luultavasti tekemään niihin joitain muutoksia.

Muista järjestelmistä päivittäminen

Wordpress voi tuoda sisältöä useista eri järjestelmistä. Asenna ensin WordPress ylläolevien ohjeiden mukaan, ja käytä sitten tuontityökaluja.

Järjestelmävaatimukset

Järjestelmäsuositukset

Verkon resursseja

Jos sinulla on kysymyksiä, joita ei ole käsitelty tässä dokumentissa, käytä hyväksesi verkossa olevia lukuisia WordPress-resursseja:

WordPress Codex
Codex on WordPress-tietosanakirja. Se on perusteellisin tietolähde kaikista WordPressiin liittyvistä asioista.
Kehittäjien blogi
Täältä löydät viimeisimmät päivitykset ja muita WordPress-uutisia. Lisää suosikkeihisi ja vieraile usein.
WordPress Planet
WordPress Planet on uutiskeskitin, joka kerää yhteen artikkeleita WordPress-blogeista kaikkialta webistä.
WordPress tukifoorumit
Suomenkieliset WordPress tukifoorumit
Jos olet etsinyt vastausta kaikkialta tuloksetta, tukikeskustelupalstat ovat hyvin aktiivisia. Siellä koko iso yhteisö on valmiina auttamaan. Auttaaksesi palstan käyttäjiä auttamaan sinua, varmista, että viestisi otsikko kuvaa ongelmaasi hyvin, ja että olet kertonut ongelmasta mahdollisimman tarkasti ja yksityiskohtaisesti.
WordPress IRC-kanava
Lisäksi on vielä keskustelukanava, missä WordPressin käyttäjät juttelevat, joskus myös tukiasioista. Ylläoleva wiki-sivu ohjannee oikeaan suuntaan. (irc.freenode.net #wordpress)

WordPress on Michel V:n kirjoittaman b2/cafélogin virallinen seuraaja. WordPressin kehittäjät ovat jatkaneet työtä. Jos haluat tukea WordPressiä, ole hyvä ja harkitse lahjoitusta.

Päivitys muista järjestelmistä

WordPress osaa tuoda artikkeleita myös muista järjestelmistä. WordPress on ensin asennettava käyttövalmiiksi ylläolevia ohjeita seuraamalla.

XML-RPC- ja Atom-liittymät

Voit nyt kirjoittaa WordPress-blogiisi esimerkiksi seuraavilla työkaluilla: Windows Live Writer, Ecto, Bloggar, Radio Userland (myös sähköpostitse), NewzCrawler, sekä kaikista työkaluista, jotka tukevat Blogging API -rajapintaa! :) Voit lukea XML-RPC-liittymästä lisää Codexista.

Kirjoita sähköpostitse

Voit julkaista artikkeleita mistä tahansa sähköpostiohjelmasta! Käyttääksesi tätä ominaisuutta anna salaisen POP3-tunnuksen tiedot Asetukset-näytön Kirjoittaminen-välilehdellä. Lisäksi sinun tulee järjestää wp-mail.php -sivun suoritus säännöllisesti uusien viestien tarkistamiseksi. Se onnistuu joko cron-järjestelmällä, tai jos palveluntarjoajasi ei tue sitä, käytä jotain web-sivustojen monitorointipalvelua wp-mail.php -sivun noutamiseen.

Itse julkaiseminen on helppoa: kaikki antamaasi osoitteeseen saapuvat viestit julkaistaan. Viestin aihe asetetaan artikkelin otsikoksi. Osoite on parasta pitää salassa. Ohjelma tuhoaa sähköpostiviestit julkaisun onnistuttua.

Käyttäjäroolit

Olemme korvanneet käyttäjätasot joustavammilla roolimäärittelyillä versiossa 2.0. Voit lukea lisää rooleista ja kyvyistä Codexista.

Lopuksi...

Jaa rakkautta

WordPressillä ei ole miljoonatason markkinointikamppanjaa eikä kuuluisia tukijoita. Meillä on jotain vieläkin parempaa — sinut. Jos nautit WordPressistä, voisit kertoa ystävillesi, auttaa itseäsi kokemattomampia sen asennuksessa, tai kirjoittaa mediajulkaisuille, jotka jättävät meidät huomiotta.

Tekijänoikeudet

WordPress on julkaistu GPL:n alaisena (ks. lisenssi.html ja license.txt).